Over triggerpoints

Een triggerpoint wordt officieel gedefinieerd als een ‘hyperprikkelbare plaats gelegen in een strakke band van dwarsgestreepte spiervezels’. 

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige en pijnlijke plek ontstaat. Bekwame therapeuten kunnen de triggerpoints in spieren voelen als verhardingen. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en dan altijd op vaste plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen. Ze ontstaan door bijvoorbeeld een overbelasting, een trauma (ongeluk), maar ook te weinig belasting (door bijvoorbeeld lange tijd in het gips), stress of een verkeerde leefstijl. Triggerpoints die actief zijn, zorgen vaak voor pijnklachten op een andere plaats in het lichaam dan waar de verkramping zich bevindt. Daardoor kan het voorkomen dat de Neuromuslucair Triggerpointtherapeut een spier behandelt terwijl u de pijnlijke uitstraling elders voelt. Triggerpoints ontstaan vaak op plaatsen waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Het zenuwstelsel mag niet onderschat worden bij het ontstaan van Triggerpoints. Er zijn actieve en latente triggerpoints: Een actief Triggerpoint veroorzaakt spontane pijn of pijn als gevolg van beweging. Een latent Triggerpoint is een gevoelige plek met pijn of gevoeligheid als gevolg van druk.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen latente triggerpoints en actieve triggerpoints. Latente triggerpoints zijn een bron van stijfheid en lokale gevoeligheid in het lichaam bij druk. Triggerpoints die actief zijn, stralen spontaan pijn uit naar een andere plaats in het lichaam dan waar de verkramping zich bevindt. Daardoor kan het voorkomen dat de triggerpointtherapeut een spier behandelt bij uw schouderblad terwijl u de pijnlijke uitstraling in uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Wetenschappers hebben nog geen verklaring gevonden voor het ontstaan van deze uitstralende pijn.

Het fenomeen triggerpoints is zeer onderbelicht binnen de medische sector, terwijl uit onderzoek blijkt dat deze spierknopen in zeer grote mate verantwoordelijk zijn voor pijn.