De beroepsgroep voor de Neuromusculaire Triggerpointtherapeuten

Cliënten

Heeft u chronische pijnklachten waarbij andere therapieën of medicatie niet heeft geholpen? Dan is de kans groot dat triggerpoints een rol spelen.

Maak een afspraak bij de NMTN therapeut bij u in de buurt. Vaak wordt de behandeling (deels) vergoed via het aanvullend pakket van uw zorgverzekering. De dichtstbijzijnde therapeut vindt u snel door op onze therapeuten-kaart te kijken!

Informatie over de behandeling

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden en afhankelijk van de klacht zal de therapeut een keuze maken van de te gebruiken behandelwijze. Het kan zijn dat de NMTN therapeut een eigen voorkeur heeft of bijvoorbeeld nog in opleiding is en niet bevoegd is voor behandelingstechniek van dry needling. Vraag de NMTN therapeut zelf naar welke behandelwijze wordt toegepast.

Met welke klachten kunt u bij de neuromusculair therapeut terecht?

Algemeen:
• Bewegingsbeperkingen
• Krachtsverlies
• Pijn
• Stijfheid
• Tintelingen

Meer specifiek:
• Rugpijn
• Nekklachten
• Hoofdpijn
• Tennis- of golferselleboog
• Schouderklachten
• Ischias

NMTN

Triggerpointmassage

De NMTN therapeut zal de triggerpoints of spierknopen masseren met de hand waarbij gebruikt wordt gemaakt van diepe strijkingen of druktechnieken. Dit bevordert de ontspanning van de spiervezels bij de triggerpoint en verbetert de doorbloeding.

Dry Needling

Bij deze behandeling zal de NMTN therapeut een hele dunne naald in de triggerpoint brengen. De triggerpoint wordt kort aangeprikt waardoor de spier zich even aanspant. Dit kan het gevoel van ‘kramp’ geven. Daarna ontspant de spier zich meestal direct waardoor je weer gemakkelijker kunt bewegen. Het verlicht de pijn of neemt de pijn weg. Dry needling is een snellere methode dan (zelf)massage om triggerpoints te deactiveren.

Hoe voelt dry needling aan? De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Vrijwel iedereen voelt na de behandeling een verandering en vaak een vergroting van de beweeglijkheid. Vaak is dat direct al, soms een dagje later.

Zelfmassage

Om de behandeling meer effectiviteit te geven, kan het zijn dat de NMTN therapeut oefeningen geeft om de triggerpoints thuis zelf te masseren. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. De NMTN therapeut zal je aanleren hoe je zelf je triggerpoints kunt masseren.
Hoe voelt dry needling aan? De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na de behandeling. Vrijwel iedereen voelt na de behandeling een verandering en vaak een vergroting van de beweeglijkheid. Vaak is dat direct al, soms een dagje later.

'' De meeste klachten zijn met 4 tot 6 behandelingen verholpen. De NMTN therapeut zal in het eerste gesprek dit bespreekbaar maken ''

Bij de NMTN krijgt iedere therapeut een licentie. De NMTN geeft de volgende drie licenties uit, afhankelijk van kennis en vaardigheden.

Neuromusculair Triggerpointtherapeut Heeft een 4-jarige HBO-waardige neuromusculaire triggerpointtherapie met dry-needling afgerond en voldoet aan de eisen van de bijscholingen. Deze therapeut heeft de landelijke prestatiecode 24010 of 24013 waarmee hij bij de zorgverzekeraar kan declareren.

Neuromusculair behandelaar Is in het 4e jaar (laatste) leertraject van de HBO-waardige neuromusculaire triggerpointtherapie opleiding en mag in haar behandeling ook dry-needling toepassen. Deze therapeut heeft de landelijke prestatiecode 24013 waarmee hij bij de zorgverzekeraar kan declareren.

Startend Neuromusculair behandelaar Is in het 3e jaar leertraject van de HBO-waardige neuromusculaire triggerpointtherapie opleiding. Deze therapeut heeft de landelijke prestatiecode 24013 waarmee hij bij de zorgverzekeraar kan declareren.

NMTN